Mulligan Concept en Behandeling

Het Mulligan concept beoogt een behandelmethode te zijn die pijnloos is, direct resultaat geeft en een aanhoudende verbetering geeft. De grondlegger van het concept is Brian Mulligan uit Nieuw Zeeland. Het ontstaan van het Mulligan Concept in de jaren ’90 lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat.

Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysiotherapie en de manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken. Anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.

Brian Mulligan heeft op een systematische wijze deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten als de wervelkolom een nieuw onderzoeks- en behandelsysteem ontwikkeld. Zijn MWM’s (perifeer) en SNAG’s (wervelkolom) zijn een combinatie van een passieve correctie (accessory movement) en een actieve beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie terug gewonnen.

Wat houdt de methode Mulligan Concept in?

Het Mulligan Concept staat bekend als een 100% pijnvrije en veilige methode van mobiliseren van gewrichten met een snel en blijvend resultaat. Om het eenvoudig uit te leggen, geven wij het voorbeeld van een lade in een kast die niet goed opent of sluit. Dit komt doordat de lade een heel klein beetje ontspoord is. Door het juiste spoor weer te vinden, verloopt de beweging weer zonder problemen. Bij het corrigeren van gewrichten volgens het Mulligan Concept gaat dit op dezelfde manier.

Voor welke klachten is het Mulligan Concept geschikt?

De methode is geschikt voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, van top tot teen! U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt, waarmee een gewricht minuscuul is “ontwricht”, dat wil zeggen niet meer het exact juiste spoort je volgt. De Mulligan Therapeut kan vrij snel beoordelen of dit het geval is en dus of deze methode voor u geschikt is.

Is er wetenschappelijk bewijs voor deze methode?

Er is inmiddels op internationaal niveau zeer veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de methode Mulligan Concept en de uitkomsten zijn zeer positief.Voor meer informatie kunt u de volgende websites bezoeken: www.mulliganconcept.nl of www.bmulligan.com.

Wat is een Mulligan Therapeut (Certified Mulligan Practitioner)?

Een Mulligan Therapeut (Certified Mulligan Practitioner) is getoetst op de theoretische kennis en het praktisch handelen volgens de methode en heeft het officiële internationale certificaat gehaald. Om een indicatie te geven van de internationale belang van het certificaat: recent is besloten dat alle fysiotherapeuten van het American Olympic Sports Medicine Team Certified Mulligan Practitioners moeten zijn! De methode valt gewoon onder de reguliere fysiotherapie en manuele therapie.

De Mulligan Concept keywords

  • Technieken zijn 100% pijnvrij
  • Veilig
  • Snel en blijvend resultaat
  • Veilig en pijnvrij alternatief voor manipulaties (“kraken”)
  • Toepasbaar voor klachten die te maken hebben met het bewegen van gewrichten. van top tot teen
  • Internationaal concept
  • Sterke wetenschappelijk bewijsvoering over de werking van de methode