De Behandeling

Na het stellen van de diagnose moet er een gerichte keuze gemaakt worden: welke therapievorm zal bij u het beste werken. Acupunctuur, moxa technieken (een therapievorm die werkt door middel van warmte), cupping of specifieke massagetechnieken.

Naalden

Het plaatsen van naalden is de meest gekende techniek. De acupuncturist maakt een keuze uit de meer dan 1000 punten, die elk hun eigen functie hebben bij het herstel van verstoorde energie. Fijne naalden worden ingebracht met de bedoeling de energetische doorstroming te verbeteren, zodat het Yin-Yang evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen waardoor het lichaam een naaldsensatie kan krijgen.
Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan. Dit gevoel wordt Qi genoemd en is soms duidelijk voelbaar en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten. In het algemeen kun je zeggen dat acupunctuur de Qi van een meridiaan versterkt, zodat die zijn functies weer voor de volle 100% kan uitvoeren en daardoor de klachten verdwijnen. Welke acupunctuurpunten geactiveerd worden en op welke manier, hangt van zoveel factoren af, dat er voor iedere patiënt weer een andere behandeling nodig is. Zelfs als de klachten van twee patiënten gelijk lijken te zijn, is er geen standaardmethode. Immers geen twee mensen zijn aan elkaar gelijk; acupunctuur in De Zorgpraktijk is maatwerk!
In De Zorgpraktijk wordt gewerkt met wegwerpnaalden. Ook voor het overige hanteren wij strikte normen aangaande de hygiëne in de behandelkamer.

Moxeren of Moxabranden

Naast het gebruik van acupunctuurnaalden kan er gekozen worden voor nog een behandelingsmethode: moxeren. Voor veel mensen ziet deze methode er bijzonder spannend uit omdat er met brandende kruidensticks of ‘rokende naalden’ gewerkt wordt. Moxa is een andere naam voor bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. Dit kan door een beetje van dit kruid op de naald te bevestigen en te laten smeulen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren. Dit kan ook met een zogenaamde moxa stick, die nog het beste te vergelijken is met een soort kruidensigaar. Deze stick kan ook door de patiënt thuis gebruikt worden. Vooral bij gewrichtsklachten blijkt moxeren een prima behandelingsmethode. De moxa behandeling wordt met name gebruikt op plaatsen waar de energiestroming heel zwak is. Stimulatie met behulp van naalden alleen is dan vaak niet voldoende. Maar ook in die gevallen waar bepaalde punten juist erg gevoelig zijn of als er punten zijn die niet geprikt kunnen of mogen worden, biedt moxeren uitkomst.

Moxa lamp

Sinds kort heeft De Zorgpraktijk een moxalamp of TDP lamp.
De moxa lamp wordt al meer dan 10 jaar in China gebruikt en wordt ook wel miracle (wonderlamp) genoemd. De lamp bestaat uit een infrarood lichtbron, die een keramiekplaat verhit. De in deze keramiekplaat aanwezige mineralen beïnvloeden de infraroodstraling, waardoor een betere therapeutische werking ontstaat en de opname in de huid als erg natuurlijk en behaaglijk ervaren wordt.
De zwarte plaat, in de kop van het apparaat, zendt golven uit die zich in het infrarode gebied van het lichtspectrum bevindt en identiek zijn aan de warmte golven die ontstaan tijdens het moxa branden.

Met een moxalamp doe je uiteindelijk zo ongeveer hetzelfde als met het branden van moxa, namelijk verwarmen. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is. Tevens valt natuurlijk ook op dat de karakteristieke geur van de bijvoet (moxa) nu ontbreekt, de moxalamp is geurloos. Met behulp van één of juist meerdere naaldjes in de huid laat de warmte zich toch ook nauwkeurig positioneren. Deze elektromagnetische lamp is niet te vergelijken met de gewone infraroodlampen of warmteproducerende apparaten.

De TDP/Moxa-lamp heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Wanneer de lamp wordt geactiveerd verwarmen de ingebouwde spiralen de mineralenplaat en produceert daarbij elektromagnetische golven die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden. Deze selectieve absorptie heeft een bewezen therapeutisch effect op de te behandelen gebieden. Het effect wordt in verband gebracht met een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, verwijderen van toxinen uit weefsels, pijnreductie en spierontspanning alsook een gunstig energetisch effect op de verschillende orgaansystemen. De warmte van deze lamp is echt weldadig voor het lichaam en geest en wordt als zeer prettig ervaren. Uit testen blijkt ook dat de TDP / Moxa-Lamp geen schadelijke of negatieve invloed heeft op het lichaam en eveneens bij kinderen en huisdieren kan worden ingezet.

Cupping

Deze behandelingstechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. De acupuncturist plaatst de glazen bollen op de huid om lokaal een sterke doorbloeding te bereiken. Dit kan energieblokkades opheffen. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten en bij longproblemen en verkoudheid.

Tuina

Deze energetische massagetechniek is één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde Tuina (spreek uit twiena) kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Tuina therapie is zeer effectief zowel in preventieve zin als voor op genezing gerichte behandeling en levert o.a. bij kinderen goede resultaten op. Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder Tuina, volwassenen Tuina, orthopedie en cosmetica.

Kruidentherapie

Kruidentherapie kan een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling. Het gebruik van kruiden ondersteunt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde “energetische tekorten”. De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong. Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm, poedervorm, pillen en decocties. De Chinese kruidentherapie is anders dan de Westerse fytotherapie. Terwijl in de Westerse fytotherapie de biochemische inhoudsstoffen van belang zijn om de werking van de verschillende kruiden te beschrijven, kent de Chinese farmacopee een energetische beschrijving. In De Zorgpraktijk wordt de kruiden therapie niet toegepast.

Voedingsadvies

Het Traditionele Chinese voedingsadvies is steeds meer in opmars. Hierbij gaan we niet uit van calorieën tellen of minder eten of diëten, maar van de vijf elementen. Voedingsmiddelen hebben een energetische werking en kunnen daarmee direct invloed uitoefenen op de mens en op de energie huishouding. Als we met ons voedsel rekening houden met de seizoenen en dus met de vijf elementenleer, komt er een juist evenwicht tussen Yin en Yang tot stand. Iets wat onze oma’s eigenlijk voor een gedeelte altijd al deden: gewoon seizoengroenten kopen. Ook het klimaat waar iemand woont is van belang. Een klimaat dat gekenmerkt wordt door hitte en droogte is een Yang-klimaat. De mensen die hierin wonen zullen om een evenwichtige voedingsbalans te krijgen Yin-voedsel moeten gebruiken. Dit is voedsel dat van nature ook in deze gebieden thuishoort: ananassen, meloenen, sinaasappels, grapefruits en aubergines. In Nederland groeien deze vruchten niet en ze zullen dan ook met mate gegeten dienen te worden. Het is niet toevallig dat de wintertijd (Yin) in ons klimaat vraagt om boerenkool met worst, een typisch voorbeeld van Yang-voedsel. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is zeer belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen en met relatief weinig moeite kan er zo actief aan het genezingsproces meegewerkt worden.

Houd rekening met het volgende:

Er zijn bepaalde omstandigheden, waarin acupunc­tuur minder goed kan werken. Of waarin het onverstandig is een acupunctuur behandeling te ondergaan of voort te zetten.
Die omstandigheden kunnen zijn:

  • Het gebruik van alcohol of drugs voor of na de behandeling.
  • Stress voor en na de behandeling, dit geldt ook voor zware licha­melijke of geestelijke inspanning.
  • Een lege maag.
  • Voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende een zwangerschap bepaalde acupunc­tuurpunten beter niet gebruikt kunnen worden of zelfs tot ‘verboden gebied’ worden verklaard. Bij een zwangerschap worden al vanaf de derde maand bepaalde punten vermeden. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt het aantal ‘verbo­den’ punten toe. Ook als nu nog maar net zwanger bent of probeert zwanger te worden, is het belangrijk dat u het meldt.

Tot slot nog dit: iedereen ervaart wel eens periodes waarin het lichaam alle zeilen bij moet zetten om gezond en vol energie door het leven te gaan. Hierbij worden de eigen reserves behoorlijk aangesproken. Zeker in onze westerse wereld is het belangrijk om stress en drukte zoveel mogelijk te vermijden en op een harmonieuze manier te leven. Zorgvuldig en vooral met mate eten en drinken horen daar ook bij.