De Zorgpraktijk

Den Hoorn 9
2712 BB Zoetermeer
info@dezorgpraktijk.nl
079-3165073

Dry Needling

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een 'droge' (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van med- icatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op ana- tomische en neurofysiologische principes en is geen acupunctuur.

Locatie: Home » Dry Needling

Dry Needling

Wat is dry needling?

triggerpoints 150 150 Dry NeedlingDry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt zich op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat.
Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Door het inbrengen van de naald wordt het bestaande pijnsignaal als het ware “gereset” wat zorgt voor direkte plaatselijke ontspanning. Dry needling zorgt vaak snel voor een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld.
Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’behandeling.
De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

tp trapezius Dry NeedlingEen spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale
drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is
de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van
deze pijn vaststellen.
Hiernaast een afbeelding van de monnikskapspier, met daarin de triggerpoints
weergegeven als een blauw kruisje en het uitstralingsgebied als een blauwe zone.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in;

Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!

Hoe kunnen ze ontstaan?

Wat doet de fysiotherapeut eerst?

De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken.
Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v dry needling.
Via gericht prikken met en naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt.
Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan?

dry needling 150 150 e1316097191189 Dry NeedlingHet inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u zich even  vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Wat kost het?

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.