079 - 316 50 73 info@dezorgpraktijk.nl

PICT0871.JPGWat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen.

Symptomen van fibromyalgie

Bij fibromyalgie is er sprake van spierpijn en spierstijfheid. Ook is er veel sprake van symptomen als extreme vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen en psychische klachten zoals angsten en depressies. De belangrijkste symptomen op een rij:

 • pijnlijke, stijve spieren en gewrichten, gevoelige spierknobbeltjes (vooral in nek en schouders). De pijn lijkt vaak op het soort spierpijn
 • Stijfheid. Je hebt meestal vooral last van stijfheid als je lang in dezelfde houding gezeten of gelegen hebt, bijvoorbeeld bij het opstaan ’s ochtends.
 • Krachtsverlies.
 • vermoeidheid en slapeloosheid;
 • problemen met concentratie en geheugen;
 • spijsverteringsklachten.

Er zijn nog veel meer klachten die bij fibromyalgie om de hoek kunnen komen kijken, maar deze zijn zeldzamer. Voorbeelden hier van zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressies, gevoelloosheid of tintelingen en chronische hoofdpijn.

Oorzaak fibromyalgie

Net zoals bij fibromyalgie is de oorzaak van reuma onbekend. Daardoor is zowel fibromyalgie als reuma niet te genezen. Door een goede multidisciplinaire behandeling zijn de klachten wel vaak te verminderen.

Onderzoek wijst uit dat fibromyalgiepatiënten een afwijking laten zien in de werking van hun neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te vertellen wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem.

Multidisciplinaire behandeling

De Amerikaans, Duitse en Europese richtlijnen voor het behandelen van reuma en aanverwante aandoeningen stellen dat een multidisciplinaire behandeling het meest effectief is in het verminderen van de symptomen. Een multidisciplinaire behandeling bestaat volgens deze richtlijnen in ieder geval uit educatie, lichamelijke oefeningen, medicatiemanagement en cognitieve gedragstherapie. Om een dergelijke behandeling goed uit te kunnen voeren worden er in het multidisciplinaire behandeltraject hulpverleners ingezet die in bovengenoemde gebieden zijn opgeleid. Daarom bestaat het team van hulpverleners vaak uit fysiotherapeuten, een medisch specialist en psychologen.

 • Pijnstilling. Aangezien er geen eenduidige oorzaak bekend is, bestaat er ook geen regulier medicijn waarmee fibromyalgie behandeld kan worden. Pijnstillers, zoals paracetamol, worden het meest voorgeschreven maar halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af. Ook anti-depressiva worden vaak voorgeschreven;
 • Fysiotherapie met oefeningen die de lichamelijke conditie verbeteren en het uithoudingsvermogen. Ze zijn tevens belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren;
 • Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren;
 • Bewust leven, op tijd gas terug nemen en reële eisen stellen;
 • Voedingsgewoonten bespreken met een deskundige;
 • Voedingssupplementen. Een goed gedoseerd magnesiumsupplement kan doeltreffend zijn bij spierpijnen, verhoogde spierspanning, spierkrampen en vermoeidheid. Magnesium heeft een belangrijke spierontspannende werking;
 • Vitamine D;
 • Chirurgie;
 • Cognitieve gedragstherapie;
 • Acupunctuur.

MagnoliaFibromyalgie en Acupunctuur

Volgens de WHO is inmiddels wetenschappelijk en onweerlegbaar bewezen dat acupunctuur een vergelijkbaar of zelfs beter resultaat geeft dan de meeste pijnstillers. Zo geeft acupunctuur bij 55 tot 85% van de patiënten verlichting bij chronische pijn, en helpt een zware pijnstiller als morfine bij gemiddeld 70% van de patiënten. Volgens de hierbij meest gangbare opvattingen is pijnbestrijding door acupunctuur te danken aan het feit dat de aanmaak van endorfinen in de hersenen wordt gestimuleerd. Endorfinen zijn lichaamseigen stoffen die een pijnstillende en ontspannende werking hebben. Omdat reumatische klachten meestal gepaard gaan met chronische pijn, is acupunctuur hierbij een goede behandelmogelijkheid.

Het voordeel van acupunctuur boven de behandeling van pijnklachten met medicijnen is, dat het een veilige behandelmethode is, zonder schadelijke gevolgen of bijwerkingen. Daarbij komt dat er geen risico van gewenning of verslaving is. Tevens ervaren veel patiënten een verbetering van het algeheel welzijn. Acupunctuur is daarom bij uitstek geschikt om chronische klachten ook bij fybromyalgie te behandelen. Dagelijkse klachten kunnen aanzienlijk verlicht worden door pijnbestrijdende, ontstekingsremmende, bloedvatverwijdende en spierspanningverlagende acupunctuurpunten aan te prikken.

Fibromyalgie en Mulligan behandeling

Mulligan concept is een prachtige manier om de gewrichts beperkingen en spierpijnen te behandelen. Het geeft snel resultaat en is 100% pijnvrij. De methode is geschikt voor veel klachten aan het bewegingsapparaat bij fibromyalgie, van top tot teen! U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. waarmee een gewricht minuscuul is “ontwricht”. Dat wil zeggen het gewricht kan niet meer het exact juiste spoor volgen. De Mulligan Therapeut kan vrij snel beoordelen of dit het geval is en dus of deze methode voor u geschikt is.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de methode Mulligan Concept en de uitkomsten zijn zeer positief. Voor meer informatie kunt u de volgende websites bezoeken: www.mulliganconcept.nl of www.bmulligan.com.