079 - 316 50 73 info@dezorgpraktijk.nl

TakkenbosVermoeidheid of misschien wel Burn-out

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Overmatig sporten bijvoorbeeld, of het herstel na een operatie of ziekte. Vermoeidheid kan een bijwerking zijn van de medicijnen die u gebruikt, of het gevolg zijn van een aandoening.

Vermoeidheid duurt meestal kort, het organisme herstelt zich in het algemeen snel. Maar wanneer de klachten aanhouden en uw dagelijkse leven gaan beïnvloeden moet er iets gebeuren. Dat geldt nog meer voor vermoeidheid als gevolg van stress, omdat die kan leiden tot overspannenheid, depressie of zelfs burnout. Acupunctuur is een prima behandelmethode tegen vermoeidheid.

Lichamelijk of geestelijk moe

Er zijn verschillende vormen waarop u zich vermoeid kunt voelen. Geestelijk of juist lichamelijk moe, of een combinatie van beiden. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt het lichaam of de ledematen (lood)zwaar aan. U heeft nauwelijks energie om iets te ondernemen.
Bij geestelijke vermoeidheid is er sprake van een zwaar gevoel in het hoofd en een zekere matheid. Sommigen spreken van een wattenhoofd, en beschrijven vaak zich minder goed te kunnen concentreren en/ of zich lusteloos te voelen. Voor beide vormen van vermoeidheid geldt dat deze korte tijd aanwezig kunnen zijn, dan wel voortdurend.

Effectiviteit acupunctuur

De acupuncturist wil allereerst weten wat de oorzaak is van uw vermoeidheidsklachten. In het eerste contact wordt uitgebreid in gegaan op uw functioneren; zowel lichamelijk als emotioneel. Niet zo verwonderlijk omdat acupunctuur de mens in zijn totaliteit beziet. De behandeling is erop gericht om de zelfgenezende kracht van uw lichaam te stimuleren. Doel is dat u na een aantal behandelingen met vernieuwde energie in uw leven kunt staan. Al dan niet met hulp van andere therapie-vormen zoals Tai Chi oefeningenen of fysiotherapie.
In veel gevallen maakt de acupuncturist gebruik van moxa. Dat is een behandeling waarbij specifieke punten op uw lichaam verwarmd worden met behulp van een smeulende kruidenstick en sinds kort in De Zorgpraktijk met de TDP lamp ofwel de moxa lamp. Dit is een aanvulling op het meer-bekende prikken met de naaldjes. In sommige gevallen krijgt u zo’n kruidenstick mee naar huis om dagelijks zelf een aantal punten te behandelen.

Wat doet acupunctuur?

Acupunctuur zet het lichaam aan zichzelf te genezen. De acupuncturist zet uiterst dunne naalden op bepaalde punten van het lichaam. Hierdoor wordt de energiestroom in uw lichaam gereguleerd. Na een aantal behandelingen is duidelijk of de behandeling ‘aanslaat’. Vaak zijn de problemen dan al aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen.

Traditionele Chinese Geneeskunst in de westerse samenleving

De westerse medische wetenschap heeft de laatste honderd jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt en veel vooruitgang geboekt. Toch is er binnen deze wetenschap weinig oog voor de ingewikkelde wisselwerking tussen lichaam en geest.

In de Traditionele Chinese Geneeskunst werkt men vanuit de gedachte dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. In die visie is ziekte niet een op zichzelf staand verschijnsel, maar een proces dat betrekking heeft op de mens als geheel. Deze zienswijze staat bekend als de holistische benadering.

In De Zorgpraktijk gebruiken we de ideeën en methodieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunst als aanvulling op de reguliere geneeskunde, de complementaire aanpak.