079 - 316 50 73 info@dezorgpraktijk.nl

Oefeningen in bed – Ademhalingsoefeningen

Het is belangrijk dat u op de dag van de operatie en de dag erna regelmatig diep inademt langs de neus, eventjes wacht en dan traag uitademt langs de mond. Doe dit om de 2 uur een vijftal keer en eindig door te hoesten. Dit zal de eventuele fluimen uit de longen verwijderen.

Circulatieoefeningen

Deze zijn belangrijk de eerste dagen na de operatie op de momenten dat u zich in bed bevindt. Door uw tenen en voeten op en neer te bewegen (benen blijven stil liggen) wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Quadriceps in lig

Uw geopereerde been gestrekt neerleggen, de knieholte naar beneden duwen en zo de bovenbeenspieren aanspannen; 5 seconden houden en ontspannen. Elk uur een tiental keer, zeker de eerste dagen.

Quadriceps in zit

Goed achterin uw zetel zitten en proberen het been te strekken door de voet van de grond te krijgen. Opgelet: het bovenbeen mag niet omhoog komen. Hou het been 5 seconden gestrekt en ontspan. Herhaal 10 keer.

In stand

Neem plaats op een hoge tafel of stoel. Uw niet-geopereerde been ondersteunt uw geopereerde been en u voert een voorachterwaartse zwaaibeweging uit.

Kniebuigingen op de stoel

U buigt de knie zover u kan. U gebruikt uw gezonde been om de voet verder naar achter te duwen.

Oefeningen in stand

Buig uw knie zover mogelijk naar achter door de hiel naar de billen toe te bewegen. Blijf goed rechtop staan.

Knie heffen

Neem met de handen steun. Hef uw knie voorwaarts, hou 3 seconden en keer terug.